IDEF'21 Fuarına Katılan SADAT Savunma'nın Defense Here Röportajı

IDEF'21 Savunma Sanayi Fuarında Defense Here kanalı ile yapılan röportaj aşağıdadır.


Uluslararası alanda silahlı kuvvetlerin ve iç güvenlik güçlerinin organizasyonu amacıyla, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile donatım alanlarında hizmet veren SADAT Savunma, Türkiye'de sık sık farklı konularla da gündeme geliyor.

SADAT Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Melih Tanrıverdi, SADAT firmasını şu sözlerle anlattı:

"SADAT Savunma üç ana faaliyet alanında faaliyet göstermektedir. Bunlar; stratejik askeri danışmanlık hizmetleri, özel askeri eğitim faaliyetleri ve donatım faaliyetleridir. Hizmetlerimizi Türkiye’nin dost ve müttefik ülkelere yani Türkiye’nin medeniyet coğrafyası dediğimiz ülkelere sunmaktayız. Bunların Silahlı Kuvvetleri ve Polis Teşkilatları ile çalışmaktayız.
Şirketimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ve Türk Polis Teşkilatı’ndan emekli olmuş; Subay, Astsubay ve Emniyet Müdürleri ile çalışmaktadır. Firmamız ile çalışanlar, proje bazlı çalışıyorlar. 60 civarındaki ülkeye hizmet sunmaya çalışıyoruz.

Bugüne kadar bunlardan 20’ye yakın ülkeyle irtibata geçtik ve çalışmalar yürüttük. Çok geniş bir çalışma alanımız var. Savunma ve güvenlik alanının bu yelpazenin tamamında, danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Özel kuvvetlerin eğitimi ve yetiştirilmesi ile ilgili uzmanlık konularımız var. Çeşitli eğitim paketlerimiz var. 

Özel Kuvvetlerle ilgili özellikle yaptığımız çalışmalarda, ülkenin özel kuvvetlerinin durumunu tespit edip, uluslararası standartlarla arasındaki farkı ortaya koyup, raporluyoruz. Bu eksikliklerini giderebilmeleri için yapılması gereken çözüm önerilerini ortaya koyup, bu çözüm önerileri üzerinden yürütülebilecek çalışmaları çözüm paketleri halinde sunuyoruz. Arkasından bu çözüm paketlerinin uygulama aşamalarında da yardımcı oluyoruz. Bizzat uygulama aşamalarında ve eğiticilerin eğitimleri aşamalarında bulunuyoruz. Gerekiyorsa özel askeri birlikleri sıfırdan inşa ediyoruz. Eğitim, atış, spor tesislerini oluşturuyoruz. Yani Türk Silahlı Kuvvetlerinde ‘TMK’ deriz, “Teşkilat, Malzeme, Kadro Yapısını” tekrar sıfırdan oluşturup, re organize ve modernize edip, uluslararası standartlar seviyesine çıkartıyoruz.

Özetle SADAT bunları yapıyor ve ne yapmadığımızı da söylemek istiyorum.

SADAT Savunma, çatışma bölgelerinde bulunmuyor. Yani çarpışma ve sıcak bölgelerde faaliyet göstermiyor. SADAT Savunma, özel askeri birliklerin kapasitelerini artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.

Ülke adı veremiyorum, çünkü çalıştığımız ülkelerle takdir edersiniz ki özel askeri birliklerinin özel kollarına giriyoruz ve dolayısıyla bunları yapabilmemiz için bu ülkelerle gizlilik sözleşmeleri imzalayarak çalışıyoruz. Dolayısıyla ülkelerin isimlerini açıklayabilme şansımız yok. Yani kendileri açıklamadığı sürece, bizim açıklama gibi bir imkânımız yok."