Milliyet Gazetesi'nde SADAT A.Ş. hakkında çıkan haber

EMEKLİ PAŞANIN SİVİL KARARGAHI

Emekli paşanın sivil karargâhı

MUSA KESLER/İstanbul 

Fotoğraflar: Hüseyin Özdemir

Yabancı ülke ordularının personeline teknik ve stratejik eğitim vermek için emekli Türk subayları tarafından kurulan SADAT Savunma ve Danışmanlık Şirketi, Milli Savunma Bakanlığı’nın onayını bekliyor. Yönetim kurulu başkanlığını emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin yaptığı şirketin danışman kadrosunda astsubaydan generale kadar 58 emekli asker var. Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak da şirketin “Ortadoğu Danışmanı.”  Öncelikli hedeflerinin Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin orduları olduğunu belirten Tanrıverdi, “Danışman kadromuzda 58 kişi var, izin çıkarsa altyapımızı tamamlayıp her türlü teknik, stratejik ve liderlik eğitimini verebileceğiz” dedi.



 


Merkez dikenli telle çevrili

Şirketin Beylikdüzü’ndeki 4 katlı merkezini ziyaret ettik. Askeri binaları anımsatan tel örgülerle çevrilmiş bahçesi, kırmızı levhalara yazılı “Girilmez” uyarılarıyla dikkat çeken merkezin 2. katında emekli general Tanrıverdi ile konuştuk. Harita kaplı duvarları ve mobilyalar üzerindeki işaretleriyle askeri bir disiplinle düzenlendiği anlaşılan odasında SADAT’ı ve hedeflerini konuştuk. Tanrıverdi şunları anlattı:
“Amacımız Türkiye’nin köklü askeri gelenekleri ve birikimini ihtiyacı olarak ülkelere aktarmak. Kendi deneyimi ve birikimi olmayan ülkelerin silahlı kuvvetlerinin eğitim, strateji gibi ihtiyaçlarını karşılayacağız. Dünyada bu tür şirketlerin örneği çok. Bu amaçlarla kurulmuş 70’ten fazla şirket var. Türkiye’de ilk olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çok genç yaşlarda emekli olan subaylar, astsubaylar var, onlardan yararlanacağız. Türk Silahlı Kuvvetleri Kuvvetleri’nin yetişemediği ülkelerde veya o ülkelerin yetişemediği noktalarda bu ihtiyaç ve hizmet taleplerini karşılayabilecek bir özel oluşumun gerektiğini düşündük.”

‘Bakanlık onayı bekliyoruz’

“Şu anda aktif olarak faaliyet gösteren 6 personelimiz ve 58 emekli subay, astsubay ve sivillerden oluşan bir danışman kadromuz var. Henüz bir müşterimiz yok. Milli Savunma Bakanlığı’na izin için başvurduk.  İlgili prosedürlerin tamamlanması için onay ve izin bekliyoruz. Milli Savunma Bakanlığı’ndan onay çıktığı takdirde uluslararası askeri araç gereç ve hizmet alım ihalelerine, yine bakanlığın izin ve onayıyla katılabileceğiz.”
“Hizmetlerimiz sadece resmi kurumlara yönelik olacak. Hiçbir özel kişi ya da gruba hizmet vermemiz söz konusu değil. Zaten bütün faaliyetlerimiz Milli Savunma Bakanlığı’nın denetiminde olacak. Henüz herhangi bir eğitim alanımız, parkurumuz ya da askeri araç gerecimiz yok. Prosedürler tamamlandıktan sonra müşterilerimizin taleplerine göre hazırlıklarımızı yapacağız.”

Eğitimler nasıl olacak?

Gelecek talebe göre oluşturulacak askeri danışman ekibi ilgili ülkeye gönderilecek. Eğer müşteri ülke kendi ekibini gönderip Türkiye’de eğitilmesini isterse bu kişilerin isimleri, görevleri ve geliş amaçları, Milli Savunma Bakanlığı’na bildirilecek. Bakanlık onay verirse bu yabancı subaylar şirketin Türkiye’deki merkezinde eğitim alabilecek. Ancak şirketin tank ya da uçak gibi ağır silahları olmadığı için bu konularda eğitim almak isteyen ülkeler bu teçhizata sahipse, o ülkeye gidilerek o ülkenin silahları üzerinde eğitim verilebilecek.
Şirketin danışman kadrosunda “irticai faaliyet” gerekçesiyleTSK’dan emekli edilen subayların olduğu da iddia ediliyor.

Militan eğitimi iddiası

Aydınlık gazetesinde dün yayınlanan “Bakanlık onaylı kontrgerilla merkezi” başlıklı haberde “Suriyeli ve yabancı militanların, SADAT tarafından eğitildiği ve silahlandırıldığı” öne sürüldü.

 

 


Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi kimdir?


1964 yılında Kara Harp Okulu’na giren Tanrıverdi, 4 yılı Özel Harp Dairesi’nde olmak üzere TSK’nın çeşitli birimlerinde görev yaptıktan sonra 1992 tarihinde Tuğgeneralliğe yükseldi. 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Sağlık Daire Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 30 Ağustos 1996 yılında kadrosuzluktan emekliye sevk edildi. 28 Kasım 2004-22 Kasım 2009 tarihleri arasında Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkanlığı yaptı.

Türkiye’nin çıkarları amaçlar arasında

28 Şubat 2012’de Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan şirketin toplam sermayesi 643 bin lira. Şirketin kuruluş amaçaları arasında “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çıkarlarını gözeterek ihtiyaç duyan dost ülkelere savunma danışmanlığı, güvenlik güçlerinin organizasyonunu yapmak, ihtiyaç duyulan silah, mühimmat, araç gereç ve yiyeceklerinin temini için ihalelere girmek ve bir güvenlik gücünün ihtiyacı olan personel, araç, gemi, uçak, helikopter vs. için eğitim, atış ve simulasyon tesisleri yapmak ve eğitim danışmanlığı hizmeti vermek” de yer alıyor.

Kadroda her branştan ve rütbeden asker var
Şirketin danışman kadrosundaki bazı isimler şunlar:
* Emekli Tuğgeneral Korkmaz Tağma: Askeri Yüksek Sevk ve İdare Danışmanı
* Emekli Topçu Albay Prof. Dr. Mehmet Zelka: Ekonomi Danışmanı
* Emekli Öğretmen Kıdemli Albay Mehmet İnkaya: Askeri Eğitim Sistemi ve Rehberlik Uzmanı
* Emekli  Pilot Albay Haluk Yıldırım: Savaş Uçak Pilotu ve Savaş pilotu eğitimi uzmanı
* Emekli  Albay İrfan Çalışkan: Özel Kuvvetler Harekat, İç Güvenlik ve Harita Uzmanı

 

Alıntı > http://gundem.milliyet.com.tr/emekli-pasanin-sivil-karargahi/gundem/gundemdetay/04.09.2012/1590927/default.htm

Hizmetlerimiz hakkında ve ihtiyaçlarınız ile ilgili detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin...

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Ürünlerimiz ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Whatsapp İletişim Hattı